dinsdag 08 mei 2012Pagina voor het laatst bijgewerkt op:

 

 

 

Klik hier om naar de pagina over Freddie te gaan Klik hier om naar de pagina over Brian te gaan Klik hier om naar de pagina over John te gaan Klik hier om naar de pagina over Roger te gaan

 

 

Korte biografie van de band

Studenten Brian May en Tim Staffell willen eind jaren zestig een band beginnen. Ze plaatsen een advertentie op het prikbord van hun universiteit en Roger Taylor meldt zich aan. Een jaar later introduceert Staffell, Freddie Bulsara aan de band. Freddie is direct een grote fan. Als Staffell geen toekomst meer ziet in Smile neemt Freddie zijn plaats in. Hij verandert zijn achternaam in Mercury en herdoopt de bandnaam in Queen. Inmiddels is ook John Deacon de band komen versterken.

In 1973 krijgt Queen een platencontract bij EMI en wordt het debuutalbum “Queen” uitgebracht. Ze mogen tevens het voorprogramma verzorgen van Mott The Hoople. Al snel is duidelijk dat Queen goed genoeg is om zelf headliner te zijn. Ze toeren door Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Canada. Een tour in Japan moet worden afgelast omdat Brian May hepatitis krijgt.

De echte doorbraak voor Queen komt in 1975. ‘Bohemian Rhapsody’ wordt gedraaid op de radio en groeit uit tot een enorme hit. Het nummer bijft negen weken op de eerste plaats in de hitlijsten staan. Mede dankzij de destijds grensverleggende videoclip. Deze wordt veelal beschouwd als de clip die video’s heden ten dage zo belangrijk heeft gemaakt. Het album “A Night Of The Opera” is één van de duurste producties van die tijd, maar ook een groot succes. Binnen een mum van tijd haalt het de platina status.

Queen staat volop in de publiciteit. In 1976 organiseert de band een gigantisch gratis openluchtconcert in Hyde Park. Zo’n 150 tot 200 duizend mensen komen kijken. Om nog eens extra in de aandacht te komen laat Queen vijftig naakte fietsters een race houden in het stadion van Wimbledon bij de lancering van hun nieuwe single ‘Bicycle Race’.

The Works
 

Terwijl Queen bezig is met het opnemen van een nieuw album, “The Game”, worden ze gevraagd de soundtrack te verzorgen voor de science fiction-speelfilm “Flash Gordon” van Dino de Laurentis. In plaats van één van beide projecten uit te stellen of te annuleren gaan ze aan de slag met allebei. Enkele jaren later schrijft Queen nog een soundtrack, namelijk “A Kind Of Magic” voor de film Highlander.

Queen’s bekendheid kent geen grenzen. Ze zijn de eerste rockband die een Zuid-Amerikaanse stadiontour doen, de headliner van ‘het grootste festival ter wereld’ Rock in Rio, de eerste band die in het Oostblok spelen en de eerste band die optreedt in Zuid-Afrika. Dat levert de band wel veel kritiek op, omdat de apartheid nog van kracht was. “Wij zijn geen politieke band’, verweerde Queen zich, “we komen hier om voor de mensen te spelen en niets anders.”

Hoewel geruchten al de ronde deden is de schok groot als Freddie Mercury in november 1991 bekend maakt Aids te hebben. Een dag later volgt een nog grotere klap, Freddie is overleden. Op 20 april 1992 vindt in Wembley een grote afscheidsceremonie plaats. Diverse sterren spelen Queen-klassiekers samen met Roger Taylor, Brian May en John Deacon. Een miljard kijkers over de hele wereld volgen het concert, 72.000 gelukkigen hebben een kaartje weten te bemachtigen voor het binnen zes uur uitverkochte evenement.

In 1995 verschijnt “Made In Heaven”, Queen’s laatste studioalbum, waar Freddie in zijn laatste maanden aan gewerkt had. Ter nagedachtenis aan de charismatische zanger komt in 1999 bovendien Greatest Hits III uit, ook verkrijgbaar in een box met de andere twee Greatest Hits-albums. En dit jaar brengt EMI “Queen On Fire – Live At The Bowl” uit. Een registratie van het concert in Milton Keynes in 1982. “Ik was vergeten hoe goed we toen waren”, zegt Roger Taylor. “We waren toen echt ‘on fire’.” De dvd bevat naast het bijna twee uur durende optreden, interviews met Freddie en met Roger en Brian en hoogtepunten uit andere optredens.

In 2005 werd zanger Paul Rodgers gerecruteerd voor een heuse Queen Tour. De samenwerking met Paul Rodgers is nog niet ten einde. In 2008 komt er een nieuw album uit van Queen + Paul Rodgers "The Cosmos Rocks". Ook waren er plannen om in 2009 enkele boxsets uit te geven met demo's, alternatieve versies en meer materiaal uit de Queen-archieven. Hiervan ben ikzelf nog niks tegen gekomen. In 2010 komt de musical "We Will Rock You" naar Nederland. Deze is vanaf september te zien in het Beatrixtheater te Utrecht!! Ik ben al voor de officiële première geweest.

Met handtekeningenMichael Jackson, Freddie Mercury & John Deacon Queen "The Miracle Express"
Christopher Lambert & Freddie Mercury "The Highlander" film Freddie Mercury & Montserrat Caballé

 

WIST JE DAT....?

 • Queen de eerste band was die Walt Disney opdracht gaf
  voor animaties voor een muziek video?(These are the days of our live)
   

 • Queen in Melbourne zonder lichtshow speelde?
  (deze was naar beneden gevallen)
   

 • Queen 4 albums in de top 20 hadden?
  (Queen, Queen II , Sheer Heart Attack & A Night At The Opera)
   

 • Queen zelf hun debuut singel (Killer Queen) heeft uitgezocht?
  (normaal werd dat door de platenfirma gedaan)
   

 • Freddie Mercury gek was op katten en hij
  het nummer Delilah voor 1 van zijn katten schreef?
   

 • Freddie verliefd werd op de stem van montserrat Caballé?

Freddie & Delilah

Freddie met zijn kat Delilah