Laatst bijgewerkt op: Sunday 12 July 2009
 
 

Yoeri mijn uitlaathondje

Hierboven Yoeri, mijn laatste "uitlaathondje"
* 3 juni 1988   -   + 21 december 1999
 

De Duitse Herder is mijn favoriete ras. Deze liefde begon na mijn vele uitlaathonden, waarvan 4 Herders. Een kruising Duitse Herder/ Labrador Reza (Haar heb ik haar 7 jaar regelmatig uit mogen laten) van een vriendin van mijn moeder. Later een Groenendaeler Jacco (hem heb ik zowat 6 jaar bijna dagelijks, soms zelfs meerdere keren op 1 dag uit mogen laten) van een gezin die toen bij ons de straat woonde. Jacco was echt mijn eerste liefde voor Herders, ik vond het karakter geweldig. Toen leerde ik de Duitse Herder Yoeri -zie foto hierboven- (hem heb ik 4½ jaar uit mogen laten) en zijn baas kennen. Hij zocht nog een 'uitlaat' voor zijn hond. Ik was gelijk verkocht. Met hem is de liefde voor Herders en m.n. Duitse Herders uitgegroeid. Soms liet ik Joeri nog vaker uit dan zijn eigen baas, het was echt een geweldig beest, vreselijk lief, maar zeker geen watje! Als ik ooit een hond zou krijgen moest het gewoon een Duitse Herder worden. Toen is helaas Reza overleden en na een aantal weken besloot deze familie een nieuwe pup te gaan halen, en ik mocht ook mee. Dit werd ook een kruising Duitse Herder/Labrador genaamd Tosca (Haar heb ik de eerste 1½ jaar van haar leven regelmatig uitgelaten).

Toen Tosca 14 maanden was is ze gedekt door Duitse Herder Xantos. Op vrijdag 3 juli 1998 is ze bevallen van 7 gezonde pups, 3 reuen en 4 teven. Toen ik de de dag na de geboorte langskwam werd ik gelijk verliefd. Mijn moeder had beloofd dat ik een hond mocht, dus ik heb er min of meer direct 1 uitgekozen. Dit was de jongste van het nest. Na even onderhandelen met mijn moeder (die had toch eigenlijk meer op een kleiner hondje gehoopt om mee te beginnen) ging ze overstag. Ik sprong haast een gat in de lucht van blijdschap "Yes! Mijn eerste eigen hond!!". Maandag 24 augustus 1998 mocht ik hem dan eindelijk ophalen, mijn Rexy! Mijn moeder mopperde de eerste dagen nog wel een beetje, maar ze was al snel overstag door dat vreselijk aandoenlijke koppie van Rex. Inmiddels is ze bijna net zo gek op die hond als ik. Bij de dierenarts staat Rex als Kruising Herder in de computer, hij lijkt qua uiterlijk ook grotendeels (en gelukkig ook grotendeels van zijn karater) op de Duitse Herder. Maar goed, genoeg nu over Rex, meer over hem kun je lezen op de pagina over Rex.

De Duitse Herder heeft een mooi karakter, hij is lief, leergierig, trouw en beschermend, maar wat terughoudend naar vreemden. Er gaat een tijd over heen voor je een band krijgt met een 'vreemde' Duitse Herder. Het is een echte werkhond. Werken voor zijn baas doet hij met plezier, zolang hij maar beloond wordt. Denk maar eens aan de serie 'Commissaris Rex' en de films 'K-9' & 'K-911' (politiehonden)  allemaal werkhonden. Ook wordt hij ingezet als speurhond (drugs), waakhond (bedrijfsterrein) en nog veel meer. Hieronder vind je allerlei wetenswaardigheden of het veelzijdige ras de Duitse Herder. Veel plezier!

 

Terug naar boven

 

Land van Oorsprong: Duitsland

Tijd van oorsprong: 1800

Eerste gebruik: Schapen hoeden

Huidig gebruik: Blindengeleidehond, lawinehond, speur- en politiehond, waak- en verdedigingshond, veedrijver en gezinshond.  

Speurhond

De Duitse Herder als speurhond aan het werk

Andere naam: Deutscher Shäferhund, German Shepherd

Levensverwachting: 12-13 jaar

Schofthoogte: Tussen 55 tot 66 cm

Gewicht: Tussen de 30 en 43 kilo

Kleurslagen en vacht-variëteiten:

De Duitse Herder komt in 3 vachtvariëteiten voor; stokhaar, langstokhaar of langhaar. Deze laatste variëteit is tamelijk ongewenst. de vacht kan zwart, ijzergrauw, askleurig of eenkleurig zijn, met regelmatige bruine, gele tot lichtgrauwe aftekeningen. Een zwart dek komt heel veel voor. Geel en crème worden in de meeste landen niet geaccepteerd. In sommige landen is wit geaccepteerd, maar in andere niet. Al deze variëteiten worden echter gewoon gefokt.
Vasco

Vasco, de langharige Duitse Herder
van Joop Vane (DVS),
helaas is deze prachtige hond
inmiddels overleden.

Bijzonderheden m.b.t. de Duitse Herder:

* Geschikt voor het stadsleven
* Gedijt in koud klimaat
* Gehoorzaamd gemakkelijk
* Heeft veel beweging nodig
* Goede waakhond
* Prima overweg met kinderen, soortgenoten en andere dieren (mits ze goed gesocialiseerd zijn)
* Erfvast (geen neiging tot weglopen vertonen)
* Trouw aan de baas en daardoor soms wat éénkennig
* Terughoudend naar vreemden
* De Duitse Herders vormen op dit moment het enige ras waarvan er een overkoepelend orgaan bestaat
  dat de belangen van het ras wereldwijd behartigt: de W.U.S.V. te Duitsland.
  Dit overkoepelende orgaan heeft meer dan een half miljoen leden, verspreid over 60 landen.
 

Terug naar boven

 

Aard/karakter:

Zeer intelligent en leergierig, gehoorzaam, sociaal, vriendelijk, temperamentvol, attent, waaks en beschermend, moedig, zelfbewust, aanhankelijk, onvoorwaardelijk trouw aan zijn baas en diens gezin.

Sociaal

Lief voor andere dieren

Opvoeding:

Goed opgevoed!!

Deze kat bewijst dat de honden goed opgevoed zijn

Voor gehoorzaamheidsproeven slagen de meeste Duitse Herders met lof. Het is dus eigenlijk onnodig te vertellen dat dit ras veel mogelijkheden biedt. De hond wil graag van u leren, is intelligent en leert relatief snel. Werk veel met je stem. Het overgrote deel van de Duitse Herders aanbidt zijn baas en heeft veel behoefte aan contact. Wanneer je dus weinig tijd hebt, doe je er verstandig aan geen Duitse Herder aan te schaffen. In zijn land van oorsprong wordt de Duitse Herder nog steeds ingezet als hedershond bij de kudde.

Beweging:

Mensen die de Duitse Herder als huishond houden, gaan nogal eens voorbij aan het feit dat deze honden erg graag willen werken voor hun baas. Het doet de hond geen goed als je hem louter en alleen voor de gezelligheid in huis houdt en hem geen enkele bezigheid biedt. Ga daarom naar een hondensport-vereniging/kynologenclub of een kringgroep Duitse Herders en ga iets met de hond doen in de vorm van behendigheid, gehoorzaamheid, africhting, speruren of wat dan ook, zodat hij lichamelijk en geestelijk gezond blijft. Voor alle grote honden geldt dat een jonge hond tijdens de opgroeifase al zijn energie en bouwstoffen nodig heeft voor de ontwikkeling van botten, pezen en spieren. Onherstelbare schade kan veroorzaakt worden doordat de hond in deze periode te zwaar belast wordt, en dat geldt ook voor te veel of kwalitatief slecht voedsel. Duitse Herders kunnen zeer goed in een buitenkennel gehouden worden, mits ze voldoende beweging en aandacht krijgen.

Verzorging:

In de wolken

De vacht van deze hond heeft relatief weinig verzorging nodig. Een korte dagelijkse borstelbeurt houdt de vacht van de hond in goede consitie. Met name in de ruiperiode kan het zogenaamde herderharkje goed van pas komen om dode en losse haren te verwijderen. De hond kammen doe je alleen als er vuil of klitten in zijn vacht zitten. Als de hond onder de modder zit kun je hem het beste met een oude doek goed droogwrijven en de modder laten drogen, waarna het zich makkelijk laat verwijderen. De Hond wassen zoveel mogelijk beperken, omdat je daarmee de natuurlijke lichaamsvetten uit de vacht haalt. Wanneer wassen toch nodig is (als de hond in iets stinkends heeft gerold bijvoorbeeld) leg dan een rubber mat op de douchevloer, zodat de hond niet uit kan glijden en geef hem dan een douche met lauwwarm water en hondenshampoo (verkrijgbaar bij dierenspeciaalzaken).

Pas op dat er geen shampoo of water in zijn oren of ogen komt. Droog hem daarna af met een grote handdoek en houd de hond binnen op een warme en tochtvrije plaats, niet te dicht bij de verwarming. Bij mooi weer kan hij ook buiten drogen in de zon, maar pas op voor tocht! Let verder op de lengte van de nagels van de hond (Wanneer hij veel op een stenen ondergrond loopt slijten deze op natuurlijke wijze af), houdt de oren en ogen goed schoon en hou de hond vrij van vlooien, luizen, wormen en teken. Het gebit zal bij goede voeding geen probleem geven, en kan schoongehouden worden met een tandenborstel en gewone tandpasta (hondentandpasta is verkrijgbaar bij de dierenspeciaalzaak). Als er tandaanslag op het gebit zit kan de dierenarts dit met een speciaal krabbertje verwijderen.

Overige zaken m.b.t. de Duitse Herdershond:

* De Duitse Herder is een trouwe hond die graag bij zijn baas in de buurt is. Continue wordt de baas in de gaten gehouden. En als het even kan gaat hij op of bij de voeten liggen zodat ze het tijdens een diepe slaap ook merken als de baas op staat.
* De Duitse Herder is in tegenstelling tot het hierboven beschreven zeker geen knuffel. Een aaitje is ok, maar verder geen polonaise aan zijn lijf!
* Ze kunnen ontzettend aandoenlijk zijn wanneer ze bij bekende woorden ("ga je mee uit" bv) hun kop scheef draaien.
* Waneer ze iets willen en het duurt ze te lang gaan ze uit spanning piepen (ongeduldig).

 

Terug naar boven

 

Nora
 
Commissaris Rex

Nora
de hond van
Jan van Antwerpen.
Is het geen plaatje?

Commissaris Rex
De politiehond van het
Weense politiebureau

 

Einde van deze pagina